Gdy urządzamy dom czy też mieszkanie największy budżet pochłania wyposażenie łazienki i kuchni. Właściwie niezależnie od ich powierzchni muszą one pomieścić tę samą liczbę przyrządów sanitarnych czy urządzeń AGD. Dlatego z racji wysokich kosztów oraz znikomej możliwości wprowadzenia późniejszych zmian, powinniśmy najwięcej uwagi poświęcić na funkcjonalne zaplanowanie tychże pomieszczeń a także w ogólnym budżecie przewidzieć w miarę możliwości jak najlepsze jakościowo materiały i urządzenia.
Projektując kuchnię musimy zadać sobie następujące pytania:
1.Czy gotujemy często i spędzamy w kuchni dużo czasu, czy raczej jemy posiłki w mieście a nasz pobyt w kuchni ogranicza się do wypicia porannej kawy?
2.Czy w związku z powyższym nasza kuchnia będzie raczej ekspozycją, ozdobą i może być otwartą częścią salonu czy też z uwagi na wiecznie wędrujące z miejsca na miejsce garnki oraz wydobywające się rozmaite zapachy wolelibyśmy się zamknąć w oddzielnym pomieszczeniu i nie zakłócać spokoju innych domowników?
3. Czy posiłki spożywamy w kuchni czy tylko je tam przygotowujemy? Jeśli spożywamy, to czy jest to szybkie śniadanie, czy długie biesiadowanie przy obiedzie w rodzinnym towarzystwie ?
4. W jakim stylu podobają nam się kuchnie? Czy lubiący porządek, brak uchwytów i ograniczony w proste dekoracje nowoczesny minimalizm czy stylizującą formę idącą w prowansalskie bielone drewno, ramkowe fronty i liczne ozdobne bibeloty, a może w angielską klasykę z gzymsami , przeszklonymi frontami z szprosami i użyłowanym blatem granitowym?
Odpowiedzi na powyższe pytania przybliżą nas do właściwie zaprojektowanej kuchni, skrojonej pod nasze wymagania praktyczne a także wizualne. Następnie powinniśmy wziąć pod uwagę szereg zasad, które sprawią, że kuchnia będzie nie tylko ładna ale przede wszystkim wygodna, zapewni płynność pracy i swobodę ruchów, zmniejszy liczbę prac wykonywanych w pozycji stojącej, umożliwi prawidłową postawę ciała, dostosuje wysokość roboczą do wzrostu.
-najlepsze usytuowanie dla kuchni to północny wschód lub północny zachód
-minimalna odległość płyty grzewczej od ściany to 30cm
-minimalna odległość miedzy płytą grzewczą a zlewem to 60cm
-minimalna odległość między dwoma rzędami szafek to 120cm
-odległość między płytą grzewczą, zlewem, a lodówką nie powinna być zbyt duża, ponieważ są to elementy które tworzą tzw. trójkąt . , ich układ determinuje wygodę użytkowania całej kuchni
-odległość miedzy blatem a szafkami wiszącymi to 50-60cm
-jedno gniazdo podwójne powinno przypadać na jedną strefę roboczą
-wysokość blatu roboczego należy dostosować do indywidualnego wzrostu użytkownika, szacuje się ją pomiędzy 85 a 93cm
-pamiętajmy o roboczym oświetleniu blatu
Wybierzmy sprzęty jakie chcielibyśmy umieścić w naszej kuchni. W asortymencie dzisiejszych producentów znajdziemy szeroką gamę urządzeń przeznaczonych do zabudowy:
- piekarniki: klasyczny pełnowymiarowy wysokości 60cm, duży szerokości 90cm, kompaktowy wysokości 45cm, piekarnik z funkcją pary, piekarnik z funkcją mikrofali,
-urządzenie parowe
-mikrofala
-ekspres do kawy ( np. ze stałym podłączeniem do wody)
-zmywarka szer. 45 lub 60cm
-płyty grzewcze: ceramiczna, indukcyjna, gazowa, grill, tepan, frytownica
-szuflady do utrzymywania potraw w cieple, do podgrzewania talerzy/filiżanek
-chłodziarki , zamrażalniki, chłodziarko zamrażalniki ( np. z kostkarką wewnętrzną)
-okapy przyścienne, wyspowe, blatowe lub sufitowe, pracujące w obiegu zamkniętym lub otwartym, dekoracyjne lub do zabudowy w szafkach
-zlewy już nie tylko stalowe, ale ceramiczne, kamienne i kompozytowe; nakładane, podwieszane, montowane na równi z blatem; zamiast klasycznego ociekacza zlewowego możemy zamówić rowki ociekacza lub pochylnię frezowaną w kamiennym blacie